Dinsdag 17 augustus 2010

17 augustus, 13 uur, Slampamper 2010 gaat van start! Via diverse bronnen heeft de leiding vernomen dat de kinderen reeds wekenlang aftelden naar het kamp! Desondanks was het afscheid tussen de ouders en hun kroost hartverscheurend!! NOT! De kinderen waren super gelukkig dat ze eindelijk hun ouders konden achterlaten en de ouders waren al lang van het kerkplein verdwenen nog voor de bus goed en wel vertrokken was. De busrit van ongeveer een uur verliep evenwel vlekkeloos.

In het verre Sint-Truiden bleek het even slecht weer te zijn als in ons geliefde Begijnendijk maar dit lieten de kinderen niet aan hun hart komen. Wegens het ontbreken van een voorkamp was de leiding noodgedwongen om zich op te splitsen. De helft pakte uit terwijl de rest de kinderen bezig hield. De jongens begonnen meteen aan het ruige werk met een partijtje voetbal en een kamp bouwen, voorafgegaan door pottekestamp (voor de leken, een variant op verstoppertje maar dan met een bal die weg gestampt moet worden). De meisjes starten hun kamp met spelletjes zoals piu piu, pang pang, en Ali Baba en de 40 rovers. Al snel was het tijd voor het vieruurtje.

Ondertussen was de leiding klaar met uitpakken en konden we beginnen met de indeling van de groepen. De jongste meisjes heten voortaan de Tinkerbels en de jongste jongens luisteren voortaan naar de naam Zwartbaarden. In de middengroep hebben we de vrouwelijke Zeeveroveraars met de mannelijke Golden Pirates of de GP’kes. De oudste meisjes zijn de Matroosjes en de oudste jongens heten de Zeerotten. Verder werden de kookouders (Gino, An, Anja, Gerda en Johan) en kokkie Sander in de watten gelegd met een spiksplinternieuwe, BIJNA ALLES IN EEN, multifunctionele, universele keukenrobot! Jawadde. Maar ze waren er zeer content mee.

Al een geluk dat ze die hadden want anders was het moeilijk geworden om hun deadline te halen. Tegen half 6 moest immers het eten klaar zijn! Natuurlijk zijn onze experts hierin geslaagd! De eerste gang bestond uit een groentemengeling van bloemkool, wortelen, erwtjes, selder, spruitjes, … in eigen nat, op smaak gebracht met een blokje van bouillon, peper en een snuifje zout, of in andere woorden: groentesoep. De tweede gang was een bordje van fijngestampte aardappelen met zachtgekookte, fijngehakte worteltjes,aangevuld met gesnipperde ajuin en eveneens op smaak gebracht met peper en zout. Hierbij hoorde dan fijn, gekruid, langwerpig rundgehakt dat werd gebakken met een klontje boter in de pan of anders gezegd: wortelpuree met worst. Het geheel werd afgerond met een dessertje van yoghurt, bovenop een mals bedje van zachte pruimenpuree of beter gekend als Activia pruimen.

Op dit dessertje moesten de kinderen wel even wachten omdat anders het avondspel in gedrang kwam wegens tijdsgebrek. Hierdoor moest het avondspel al noodgedwongen herleidt worden tot een light versie maar dit deed niets af aan het plezier! Op korte tijd wisten de groepen een groot aantal vlaggen te veroveren in het bosspel dat een variant was op het wereldberoemde stratego.

Na het late dessertje gingen de jongste kinderen hun tanden poetsen en zich gauw wat wassen aan de lavabo terwijl de oudsten eerst nog de vlag naar beneden lieten. Naar goede gewoonte was ook de nachtwacht weer paraat om ervoor te zorgen dat er weldegelijk geslapen werd om de batterijen weer op te laden voor morgen, de eerste volledige Slampamperdag.


Woensdag 18 augustus 2010

Onze tweede kampdag startte met een toertje rond de vijver, waarna we wel een stevig ontbijt konden gebruiken. De boterhammen met choco gingen er vlotjes in!

Na het hijsen van de vlag en het kampverhaal begonnen de groepen aan hun spelletjes. De TInkerbels kregen bezoek van Kapitein Haak, die hen kwam vertellen dat hij Tinkerbel vergiftigd had. Gelukkig konden de meisjes hem wel aan en in een mum van tijd was Tinkerbel weer helemaal genezen!

De Zwartbaarden begonnen met wat actieve sporten en spelletjes zoals honkbal, voetbal, Dikke Berta,… Dat was wel leuk! De Zeeveroveraars leerden hoe ze kaarsen moesten maken, zoals alleen echte piraten dat kunnen. De Golden Pirates kregen samen met de Zeerotten hun voormiddag gevuld met stratego, want echte piraten moeten een strategie kunnen bedenken om vijanden om de tuin te leiden. De Matroosjes leerden elkaar deze beter kennen aan de hand van een aantal kennismakingsspelletjes.

Onze piraten kregen deze middag een echt piratenmaal voorgeschoteld. Tomatensoep met kanonskogeltjes, aardappeltjes met BOEMkool en een hamburger en als dessert een heerlijke Cornetto.

De zeerotten maakten deze namiddag het springkasteel onveilig met een balspel en speelden daarna ook stratego.
De Golden pirates deden een paar balspelen, zodat de kinderen toch een klein deel van hun energie kwijt zouden raken.
De Matroosjes speelden deze namiddag het grote Piratenstrijdspel, waarbij ze moesten proberen zo weinig mogelijk verwondingen op te lopen.
De zeeveroveraars werden geïnfecteerd met het Boebel-virus. Hiervoor moesten ze zelf hun eigen medicijnen samenstellen. Eens genezen konden ze op zoek naar een inenting zodat iedereen immuun werd.
De Tinkerbels mochten cakejes versieren met glazuur, suikerconfetti, discobolletjes,… Daarna mochten ze hun eigen cakeje ook opeten, als vieruurtje. Daarna leefden ze zich uit op het springkasteel, om te kijken wie van hen het langst kon springen zonder te stoppen.
De Zwartbaarden speelden Paintbal, dus ze mochten elkaar lekker bekladden met verf. Een echte smosboel werd het, maar het was reuze-leuk!

Na het lekkere avondmaal (broodje kas/hesp met verschillende lekkere groentjes) werden de kinderen uitgedaagd om de moordenaar van de achterneef van de overbuurvrouw van de beste vriendin van de vrouw van de bakker om de hoek te vinden. Ze moesten ook de plaats van de moord en het moordwapen ontdekken. Als echte speurneuzen gingen ze op pad. Na een lange zoektocht kwam aan het licht dat het de Vliegende Hollander was met de zwabber in de auto. Wat een vreemde moord!

Na deze lange, maar leuke dag kroop iedereen na een stukje cake uitgeput in bed. Morgen op nieuw en superfijne dag, want we gaan zwemmen in het zwembad van Sint-Truiden. We gaan ook spelen in de speeltuin, en morgenavond eten we frietjes, hmmmm.

Slaapwel Begijnendijk!!


Donderdag 19 augustus 2010

Toen iedereen deze morgen zijn oogjes opendeed, scheen er een stralend zonnetje door het raam. Het eerste voorteken dat deze dag fantastisch ging worden! Na ons rondje rond de vijver kregen we weer een heerlijk ontbijt voorgeschoteld: boterhammetjes met banaan en bruine suiker. Nadat iedereen zijn zwemzak in orde had gebracht konden we vertrekken. Een speciale dienst van De Lijn stond ons al op te wachten.

In het zwembad had iedereen dikke pret. Een lange glijbaan, een snelle en brede glijbaan, een golfslagbad,… voor iedereen wat wils! Ook de leiding had het precies naar zijn zin, als ze niet zo groot waren geweest zou je denken dat het allemaal kindjes waren. Na 2 uur waterpret begonnen onze buikjes te knorren, dus gingen we maar snel onze droge kleren aandoen. Van ver al zagen we de kookouders komen met onze lekkere sandwiches met kaas, kippenwit, smeerkaas en choco. Na zo’n vermoeiende zwempartij smaakten ze eens zo goed!

Aan het zwembad was ook een speeltuin, en deze hebben de kinderen deze namiddag onveilig gemaakt. De jongens hebben ook een partijtje voetbal gespeeld, en de leiding deed overal vrolijk mee. Af en toe kon de leiding ook eens een bal gaan vissen uit de vijver, maar dat kon de pret niet verpesten.

Vanaf het moment dat we van de bus stapten, roken we de heerlijke geur van frietjes al. Maar eerst keken nog het vervolg van het kampverhaal. Voordat de frietjes op tafel kwamen, kregen we eerst een heerlijke grasgroene soep met een lookboterbroodje. Het dessert was vandaag zowel heel lekker als gezond: watermeloen!

Na de afwas speelden we de enige echte spetterende muziekshow met als presentatrices Sarah en Jasmien! Het werd een echte strijd tussen de groepen (elke groep had zijn eigen kleur), maar de laatste ronde was zoals vaak beslissend en de crème-kleurigen zijn gewonnen! Hun prijs was een lekker fruitella-snoepje. Nadat de jongsten hun bedje al hadden opgezocht, lieten de oudsten nog snel de vlag naar beneden, en zo viel het doek over onze derde dag.

Tot morgen Begijnendijk!


Vrijdag 20 augustus 2010

Naar goede gewoonte begonnen de kinderen ook vandaag weer met een stevig potje ochtend-gymnastiek, gegeven door onze eigen instructrices: Sarah en Jasmien. De spieren werden losgemaakt, de slaap werd uit de ogen gewreven en fris en monter konden ze dan aan de ontbijttafel schuiven. Vandaag was die extra rijkelijk gevuld met verschillende soorten cornflakes naast de traditionele boterham met Choco, Speculaaspasta of Confituur. Met dit stevige ontbijt achter de kiezen was het tijd om zichzelf en de kamers op te frissen.

De Zwartbaarden konden in de voormiddag hun overtollige energie kwijt op de springkastelen. Dit bleek hiervoor een wel zeer effectief middel te zijn! Daarna werd de creatieve geest van onze jongste jongens gestimuleerd in voorbereiding van de piratenrock van zaterdag. Ze staken zelf een dansje in elkaar en maakten affiches om de piratenrock te promoten.

De Tinkerbels lieten ook hun creativiteit zegevieren door zelf bloemetjes in elkaar te knutselen.

De Golden Pirates hebben ook een glimp laten opvangen van wat ze in hun mars zullen hebben op de piratenrock met hun zelf gemaakte dansje. Ook zij hebben affiches gemaakt om deze stoere piratendag te promoten. Als ze hiermee klaar waren zijn ze verder pottekestamp gaan spelen aangevuld met kringspelletjes.

De zeeveroveraars hielden vandaag een piratendag waarbij ze een echt piratendiploma konden verdienen. Maar ook zij zetten hun beste beentje voor met een dansje in elkaar te steken voor de piratenrock. Hier bleek Lara een echt natuurtalent in te zijn. De Zeerotten hielden een zogenaamde ‘Doop’ waarbij enkele ludieke opdrachtjes moesten worden uitgevoerd. Eén van de klassiekers die hierbij zeker aan bod moest komen is: de appel aan een touwtje, ingesmeerd met choco die ze dan moeten opeten zonder hun handen te gebruiken. Ook zij werkten aan een optreden voor op de piratenrock.

De Matroosjes hielden eveneens een doop die voor een deel samenviel met die van de zeerotten. Hierbij kwam ook een ketchupquiz en een bezemsteel gevecht. Ook zij staken hun optreden voor de piratenrock in elkaar.

Inmiddels was het tijd geworden voor het middageten waarbij vandaag het populaire piratenvoedsel, de BOEMkool, verwerkt was tot een heerlijke BOEMkoolsoep. Het hoofdgerecht bestond vandaag uit afgesneden zwabberslierten in een bolognaise saus met gesnipperde kaas. Als dessert kregen onze piraten in opleiding een fruitsla van vruchten die onze kookouders met hun schepen hebben buitgemaakt op diverse tropische eilanden.

Na de middag hebben de Zwartbaarden aan ei-werpen gedaan en vermits het uitstekende weer konden de waterpistolen boven gehaald worden! Hierbij speelden ze samen met de Tinkerbels die ook zeker en vast niet vies waren om nat te worden!

De Zeeveroveraars knutselden in de namiddag dan weer een onmisbaar attribuut van de piraat in elkaar in het kader van hun opleiding tot echte piraat namelijk, een verrekijker!

Ook de GP’kes hielden van wat nattigheid in de warme zon en speelden dus ook maar al te graag wat waterspelletjes. Daarna hielden ze een heus ei-gevecht waar Joni het slachtoffer van was. Het arme meisje kreeg maar liefst een dozijn eieren te verwerken.

De oudsten speelden dan weer een dorpsspel in Sint-truiden! Hierover is weinig informatie beschikbaar maar ik heb me laten vertellen dat er de duistere kanten van het piraat zijn werden getraind. Hierdoor hebben ze bijna hun opleiding tot piraat voltooid.

Het 4-uurtje was deze keer een suikerwafel, en natuurlijk kregen onze piraten in spé ook gisteravond heerlijke, stevige zeemanskost voorgeschoteld. Dit bestond uit spek met eieren. Voor de overige honger was er de traditionele choco en confituur.

Na het avondeten konden ze dan beginnen aan het gezamenlijke avondspel. Vandaag was dit een familiequiz waarbij telkens groepjes van 7 piraten werden gevormd. Elk groepje stelde dan een familie voor: Oma, Opa, Papa, Mama, Broer, Zus en Baby. Ieder familielid was te herkennen aan een bijhorend attribuut zoals de baby’s die een ‘slabbeke’ voorgebonden kregen. Hierbij moesten de gezinsleden dan familie opdrachtjes uitvoeren om punten te scoren. De oma’s moesten bijvoorbeeld de baby’s op hun schoot nemen en hun een papfles geven.

Voor de eerste keer is de leiding er ook in geslaagd om de avondactiviteit op tijd af te ronden en was er dus nog tijd genoeg over om gezamenlijk de vlag naar beneden te laten met het bijhorende Slampamperlied. Hierna kregen alle piraten nog een potje chocoladepudding en was de dag zo stilletjes voorbij. De leiding merkt op dat het slapengaan veel makkelijker en makkelijker begint te gaan! Maar daar staat dan ook nog tegenover dat het opstaan des te moeilijker verloopt, of toch het wakker worden. Maar dit geldt niet enkel voor de kinderen. ;)


Zaterdag 21 augustus 2010

Zaterdagmorgen… daar waar het woensdag morgen volle bak was om 6 uur ’s ochtends toen iedereen al wakker was waren onze piraten in opleiding nu allemaal om 7u30 nog steeds in een diepe slaap verzonken. De opleiding begon vermoeiend te worden!

Om krachten op te doen was er opnieuw een heerlijk vers ontbijt met een stuk chocolade. En de Zwartbaarden kregen nog een extraatje! Piraat Wout was jarig en dit moest natuurlijk gevierd worden! Zo was er cake voor zijn hele groep gebakken door onze fantastische kookouders en natuurlijk met kaarsjes die Wout met gemak uitblies! Daarna kreeg hij een heuse piratenburcht om mee te spelen en een kaartspel.

Onze Piraten gingen daarna eerst hun kamer opruimen waarbij ze hun uiterste best deden. De strijd tussen de meisjes en de jongens was immers uitermate spannend! Zelfs de leiding deed mee aangezien het bij een gelijke stand zou aankomen op de bedden van de leiding! De leiding had wel wat werk toen aangezien men meestal de vloer niet meer ziet op de leidingskamer.

Daarna gingen de zwartbaarden pottekestamp in de bos spelen en terwijl verzamelden ze al wat hout voor s’avonds bij het kampvuur. Daarna gingen ze zich nog uitleven op de springkastelen en hun dansje repeteren voor de piratenrock.

De Tinkerbels speelden ‘Konijnenbord’ waarbij ze door middel van de vakjes wortels moesten verzamelen. Andere vakjes leverden konijnen op en op het einde van het spel telden enkel de combinaties van een wortel met een konijn. Er zaten natuurlijk enkele addertjes onder het gras. Zo moesten ze ervoor zorgen dat hun konijnen niet besmet raakten met de konijnenziekte want dan gingen er een paar konijnen verloren en wortels konden bijvoorbeeld rot worden. Heel erg spannend dus allemaal op welk vakje je terecht komt! Hierna hebben ze bordjes in elkaar geknutseld.

De zeeveroveraars speelden 1 tegen allen waarbij ze allerlei opdrachtjes deden. De leiding had niet verwacht dat de zeeveroveraars al zo ver gevorderd waren in hun opleiding tot piraat en waren verbaasd dat de zeeveroveraars wonnen! Als straf hebben Gitte, Marijn en Imke de hele dag met een geverfd hoofd rondgelopen in alle kleuren van de regenboog en nog veel meer. Verder hebben ze zich geamuseerd met macramé bandjes te maken.

De Golden Pirates speelden samen met de zeerotten ook een 1 tegen allen maar wensten dit liever geheim te houden. Waarschijnlijk omdat de leiding zich schaamden over hun straf! HAHA, dat zal ze leren. De Zeerotten hadden ook hun affiches van de piratenrock nog niet gemaakt dus zij hadden nog wel wat werk voor de boeg!

De oudste meisjes, onze matroosjes, hebben zich als dames van adel gedragen en cocktails (uiteraard non-alcoholisch) gedronken in plaats van gewoon water! Maar deze moesten ze natuurlijk zelf eerst maken door al het fruit te persen! Hier hoorde natuurlijk een speciaal cocktail glas bij. Maar een glas op zich is nogal saai, daarom hebben ze deze eerst zelf versierd met nagellak en rietjes die met papieren tekeningetjes waren versierd.

Na al dat gespeel en geknutsel kwam dan het middagmaal. Die gehaktballen leken wel echte kanonskogels! Wat het beste als kruid kan worden gebruikt, kriekensaus of appelspijs, is nog niet echt duidelijk.

Na de platte rust was het dan zover. De piratenrock! De kinderen kregen een echt fuifbandje om hun arm die toegang gaf tot dit festivalletje. Eerst werden er allerlei spelletjes gespeeld zoals touwtrekken, zaklopen, blikken gooien, 4 op een rij, …Hierbij moesten de kinderen elkaar uitdagen en bonnetjes inzetten. Zo verdienden ze extra punten voor hun groep. We kregen ook bezoek van oudleiding, Dorien en Evy. Zij waren dan de objectieve jury die de dansjes gingen beoordelen. Samen met de punten van de spelletjes waren het de zeeveroveraars die de Piratenrock wonnen. Het 4-uurtje kregen we nadien. Dit waren: princekoeken, cake of pennywafers met een glaasje aperitief, sinaasappelsap met verschillende soorten fruit in. Tussen dit 4-uurtje en het avondmaal gingen de kinderen hout sprokkelen voor het kampvuur. Ze gingen er voluit voor en verzamelden een berg hout waarmee we zelfs een hele week kampvuur konden houden.

De kinderen kregen een heus piratenbuffet voorgeschoteld zodat ieder wel wat wils had. En waren fishsticks, nog wat frikandellen, kippenboutjes, pasta, groenten,… gewoonweg JAMMIE! Kaarsen in echte rumflessen sierden de tafels. En om het helemaal af te maken was er frisdrank! Vooral de “Braggelpint” was zeer in trek. Als jullie kind ernaar vraagt beste ouders, dit is een mengeling van cola en limonade.

Op Slampamper is er ook de traditie om even tijd uit te trekken om de leiding en de kookouders te bedanken. De leiding moest naar voor komen in Stijn zijn ‘restaurant’. Om te slagen als piraat moest ook de leiding nog een laatste proef doorstaan, een dessertje opeten. Toen wist de leiding al hoe laat het was… sommigen waren heel erg lekker gemaakt, anderen hadden net dat kleine beetje HEEL ERG VEEL zout… gelukkig was iedereen geslaagd. De kinderen schreven wat ze zo leuk vonden aan hun leiding, ze kregen ook een echt diploma en een klein geschenkje. Natuurlijk werden de kookouders niet vergeten en de persoon die dit alles mogelijk maakt: Stijn!

Toen was het grote moment aangebroken: Het kampvuur. De vlammen en sterretjes reikten tot hoog in de hemel en het was er heel gezellig met emmers popcorn. Toen de jongste piraten in hun bed lagen kregen de oudsten nog wat extra (marshmallows) en mochten ze langer opblijven. En zo werd de laatste avond op Slampamper afgerond.


Zondag 22 augustus 2010

Zondagochtend, 7uur, de leiding met kleine oogjes reeds wakker om boterhammen te smeren voor de kinderen! Naar goede gewoonte kunnen de kinderen op de laatste dag een half uurtje langer slapen en dit is wel nodig! Met hun ontbijt achter de kiezen gingen de kinderen eerst foto’s nemen. Van de hele groep maar ook van de individuele groepjes. En daarna was het tijd om in te pakken… jammer genoeg! Terwijl een deel van de leiding de kinderen entertainden, was de rest van de leiding bezig met opruimen en kuisen.

De meeste kinderen gingen macrameën, een aantal van de jongens gingen voetballen en nog anderen zaten op de springkastelen.

’s Middags hadden de kookouders twee soorten koude krollekes klaar gemaakt, met tonijn of met zwan worstjes, allebei met mayonaise en groentjes.

In afwachting van de ouders, waar de kinderen toch naar uit keken, werden er nog enkele gezamenlijke spelletjes gespeeld op het grote grasveld.

En om 3 uur was het dan zover, daar waar ze dinsdag niet snel genoeg konden vertrekken moesten de kinderen bekennen dat ze de mama en de papa toch gemist hebben. Het was een hartelijk weerzien! Met de ouders erbij werd dan een laatste keer de kampdans gedanst, het laatste stukje kampverhaal bekeken, de laatste keer de vlag naar beneden gelaten, … Maar hier ontvingen de kinderen ook hun diploma en aandenken! Vanaf nu… waren ze allemaal echte piraten!

Ziezo, dit was Slampamper 2010 en zoals Stijn het verwoordt, Slampamper was weer gewoon DE MAX! Wij, de leiding, hopen dan ook dat jullie volgend jaar zeker en vast weer van de partij zullen zijn!

Tot volgend jaar!
 
  Start
  Kamp
  Leiding
  Kampverslagen
  Springkastelen
  Contacteer ons
  Gastenboek